motus mori hanneke wetzer

De Duitse choreografe Katja Heitmann maakt met tien dansers een museum van de uitstervende lichamelijke beweging. Musea zijn bedoeld om de menselijke cultuur en geschiedenis te preserveren. Het is haast vanzelfsprekend dat ze dat doen in objecten, installaties en, af en toe, verhalen. Maar in die gestolde versie van ons leven ontbreekt de menselijkheid zelf. Zes weken lang, vijf uur per dag stellen de dansers en de choreografe zichzelf de bijzondere taak om bezoekers gevoelig te maken voor de diepe menselijkheid die in het lichaam schuilt.

Katja Heitmann (1987, Duitsland) opereert op het snijvlak tussen dans en beeldende kunst, performance en installatie. In haar werk onderzoekt zij wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. In 2016 won Katja de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Het choreografische werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid. Haar radicaal-minimalistische en hyper-vormgegeven beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. Een spanningsveld dat telkens opnieuw in haar werk naar voren komt.

Voor de tentoonstelling Museum Motus Mori zijn choreografe Katja Heitmann en haar dansers op zoek naar mensen die hun houding en beweging willen doneren. Dat gebeurt in een bewegingsinterview: een unieke één op één ervaring voor iedereen die een uurtje de tijd heeft.

Katja Heitmann licht toe: “Als deelnemer aan zo’n bewegingsinterview krijg je eigenlijk een persoonlijk bewegingsportret. Dat wordt in het archief opgenomen en door de dansers in de tentoonstelling uitgevoerd. Daarin schuilt voor mij een belangrijke betekenis. Want beweging kun je eigenlijk helemaal niet vastleggen. Deze tentoonstelling verandert dus continue. Daarom zoeken we mensen die ons willen helpen de tentoonstelling letterlijk ‘in beweging’ te brengen.”

De tentoonstelling is te zien van 13 september tot 27 oktober 2019 in Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht

Wil je een beweging doneren? Dat kan op iedere dag dat de tentoonstelling geopend is. Stuur een mailtje naar bewegingsinterview@marres.org en Katja neemt zo snel mogelijk contact op om een afspraak te maken.

Foto: Hanneke Wetzer