hullegierichterdryneedling

Stichting Skepsis bekritiseert beweringen die niet zijn gebaseerd op fatsoenlijk wetenschappelijk bewijsmateriaal. Of beweringen die door de mand vallen wanneer ze op de proef worden gesteld. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.

Hoe zit dit nu met dry needling, het populaire ezeltje-prik voor fysio’s, volgens Skepsis?

Sinds het begin van deze eeuw is dit ‘medisch verantwoorde’ spierprikken ongekend populair geworden. Een arts of fysiotherapeut kan al na een opleiding van enkele dagen patiënten behandelen. Dry needling is op zichzelf een veilige behandelwijze: behalve wat jeuk en een enkele infectie zijn er geen bijwerkingen. De therapie wordt door verzekeraars vergoed als normale fysiotherapie. Of het werkt, is vers twee.

Therapeuten rapporteren inderdaad genezingen. Echter, studies naar het effect kunnen deze genezing niet bevestigen. Het is moeilijk om eenduidig de pijnpunten op te sporen. Heeft de behandelaar dan toch een triggerpoint gevonden, dan is de kans dat hij zijn naald er precies in prikt uiterst klein. De theorie erachter is onduidelijk. De effecten ook. Het steken van naalden in triggerpoints zijn en blijven voorlopig overbodige prikacties, volgens Dirk Koppenaal van Skepsis.

Kortom: dry Needling is ezeltje-prik voor fysio’s. Het helpt af en toe, maar het werkt niet. 

Meer weten? Wim heeft een artikel geschreven met als  titel ‘Prikaccident of conceptuele blindheid‘ (Fysiopraxis 10,  december 2017/ januari 2018).